براي تجزيه و تحليل در بازارهاي مالي و تصميمگيري در آنها دو روش تحليل تکنيکال و تحليل فاندامنتال (بنيادي) وجود دارد.
تحليل فاندامنتال شامل بررسي بيانيههاي مالي يک شرکت يا ارز ديجيتال و پيگيري رويدادها و اخبار آن (شامل ارائه برخي بروزرسانيها، انتقال به شبکه اصلي، گردهمايي و …) است، در حالي که در تحليل تکنيکال با استفاده از تاريخچه حجم و قيمت ميتوان وضعيت يک ارز ديجيتال را سنجيد و در مورد آن تصميمگيري کرد.
تحليل تکنيکال که در واقع کار با نمودار و ابزارهاي آن است، نوع خاصي از تحليل به شمار ميآيد که رفتار آينده بازار را با توجه به حرکات قبلي قيمت و دادههاي حجم معاملات پيشبيني ميکند.
اشکال اوليه تحليل تکنيکال در قرن 17 در آمستردام هلند و در قرن 18 در ژاپن مورد استفاده قرار ميگرفت، اما شکل مدرن اين تحليل از فعاليتهاي چار داو، خالق شاخص اقتصادي ميانگين صنعتي داو جونز، آغاز شد.
اين نوع تحليل که در بازارهاي مالي سنتي مانند سهام و بورس به کار ميرود را ميتوان در بازار ارز ديجيتال نيز استفاده کرد.
با وجود آنکه در تحليل تکنيکال با شاخصها، اعداد و نمودارها سروکار داريد، اين تحليل به نوعي مطالعه رفتار انسانها در بازارهاي مالي محسوب ميشود. رفتارهايي که با احساسات انساني عجين شده و گاهي خود را در قالب ترس و طمع در شرايط مختلف نشان ميدهد.
بايد توجه داشت تمام معاملهگراني که يک سهام در بازار بورس يا يک ارز ديجيتال در صرافيها را خريد و فروش ميکنند، در واقع «بازار» را براي آن ارز ديجيتال يا سهام شکل ميدهند و «احساسات» اين معاملهگران و سرمايهگذاران است که قيمت را تعيين ميکند.فروش بيت کوين
به عبارتي ديگر نيروهاي «عرضه» (Supply) و «تقاضا» (Demand) که هسته بازارهاي مالي را شکل ميدهند، به نوعي از احساسات معاملهگران ناشي ميشوند که بر اساس آنها حرکات قيمتي شکل ميگيرد. پس تحليل تکنيکال را ميتوان به نوعي تحليل رفتارهاي انساني نيز تعريف کرد.
لازم به اشاره است که از تحليل تکنيکال در بازارهاي تحت شرايط عادي با حجم معاملات و نقدينگي بالا ميتوان پاسخ مناسبتري دريافت کرد.
آخرين باري که هواشناسي پيشبيني دقيقي ارائهداد را به ياد ميآوريد؟ احتمالا برخي از اين پيشبينيها درست از آب درنيامده باشند. حتي در بسياري از موارد پيشبيني کردن کار بيهودهاي به نظر ميرسد چرا که بسياري از آنها نتيجه اشتباهي را پيشبيني ميکنند. با اين حال چرا باز هم به پيشبينيهاي هواشناسي گوش ميدهيم؟
پيشبينيها در کل مفيد هستند، چراکه ما را براي اتفاقي که احتمال وقوع آنها وجود دارد، آماده ميکنند. مثلا اگر هواشناسي هوا را باراني پيشبيني کرده باشد، ما براي اطمينان با خودمان چتر ميبريم و اگر آفتابي پيشبيني کند، عينک آفتابي خود را ميزنيم. ميدانيم که احتمال دارد به وسايل همراهمان نياز پيدا نکنيم اما به هر حال براي اين اتفاقها آماده خواهيم بود.خريد بيت کوين
تحليل تکنيکال هم شباهت زيادي با پيشبيني هواشناسي دارد. تحليلگران تکنيکال ميدانند براي چه اتفاقي آماده شوند، اما اين را نيز به خاطر دارند، که قيمتها هميشه موافق نظر آنها حرکت نميکند. بياييد برخي از دلايلي که پيشبيني هواشناسي به تحليل تکنيکال شباهت دارد را بررسي کنيم:
1. در پيشبيني هواشناسي دما و فشار اندازهگيري ميشود و با استفاده از اين اطلاعات تغييرات آب و هوايي مانند جبههها و مناطق کمفشار و پرفشار بررسي ميشود. در تحليل تکنيکال پارامترهاي قيمت و حجم معاملات به عنوان ورودي استفاده ميشوند تا درباره حرکات بازار که ترس و طمع، روندها، بازگشت روندها و غيره مطلع شويم.
2. با وجود دسترسي به انبوه دادهها در هواشناسي، هنوز از تجربه و درک شخصي در پيشبيني نهايي استفاده ميشود. تحليلگران تکنيکال نيز به همين صورت در بسياري از موارد از تجربه خود بهره ميبرند.
3. پيشبيني دقيق هوا بستگي به دانش فردي از اطلاعات و آب و هواي محلي دارد. فرضا اگر شخص پيشبيني کننده از تگزاس به آلاسکا مهاجرت کند، براي اينکه با آب و هواي آلاسکا آشنا شود، کمي زمان نياز خواهد داشت. همين شرايط در تحليل تکنيکال نيز حاکم است. کساني که در بازار بورس نيويورک معامله ميکنند، براي عادت به بازار کالا يا بازار ارزهاي ديجيتال نياز به زمان دارند. چراکه بازارهاي بورس بزرگ با بازارهاي بورس کوچک تفاوت دارند.
4. در اوايل دوراني که پيشبيني هواشناسي شکل گرفت، برخي از افراد سودجو سعي داشتند مردم را قانع کنند که ميتوانند آب و هوا را کنترل کنند يا حداقل پيشبينيهاي بسيار دقيقي از آب و هوا دارند که هرگز به خطا نميرود. متاسفانه در زمينه تحليل تکنيکال هم افرادي وجود دارند که بر بينقص بودن و درست بودن هميشگي تحليلهاي خود اصرار دارند.
5. پيشبينيهاي هواشناسي معمولا زماني که شرايط تغيير نميکند، درست از آب درميآيد. اگر آسمان سه روز گذشته آفتابي باشد و جبهه آبوهوايي بزرگي هم وارد نشود، احتمالا امروز هم آفتابي خواهد بود. تحليلهاي تکنيکال هم معمولا وقتي اخبار مهم و جديدي يا رويداد خاصي اتفاق نيافتد، به درستي جواب ميدهد. با وقوع تغييرات بزرگ امکان پيشبيني بهصورت دقيق هم در هواشناسي و هم در بازار مالي بسيار مشکل ميشود.
6. پيشبيني هواشناسي و تحليل تکنيکال معمولا در مقياسهاي متوسط کاربرد بهتري دارند. همانطور که پيشبيني هوا براي يک شهر بزرگ امکانپذير است اما براي منطقهاي از شهر بسيار سخت است. همين شرايط در تحليل تکنيکال نيز وجود دارد بهصورتيکه پيشبيني ثانيه به ثانيه بازار بسيار سخت است و استفاده از تحليلهاي روزانه يا هفتگي ميتواند موثرتر واقع شود. همچنين پيشبيني هواي يک کشور يا يک بازار مالي در بازه زماني طولانيمدت (مثلا بازار ارزهاي ديجيتال امسال سال خوبي نخواهد داشت) شايد استفاده چنداني نداشته باشد.
درباره این سایت